Óbuda-békásmegyer hivatalos fakatasztere

Közösségi faültetések 2019. tavaszán

2019. tavaszán a III. kerület több pontján került sor önkormányzati és közösségi faültetésekre. Néhány alkalommal iskolák, óvodák és munkahelyi közösségek is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Intézményudvarokon, fitneszparkokban, játszótereken a III. kerületi fásítási stratégia keretében megközelítőleg 150 új fa került elültetésre. A kiválasztott fák várostűrő fajták, fenntartásukról a kerület gondoskodik, az ültetést a Közterület-felügyelet városüzemeltetési csoportja bonyolította le.

A kerületi faültetések mellett az intézményi, iskolai, vagy lakossági közösségi faültetésekre is egyre nagyobb igény van.

Csoportos fatelepítés Kaszásdűlőn

Közösségi, csoportos faültetésre március 23-án, szombaton került sor, a délelőtt folyamán Kaszásdűlőn, a délutáni órákban Békásmegyeren. A korábban a www.fa.obuda.hu oldalon közösségi fatelepítésre regisztráltak vettek részt az ültetésekben, hasonlóan a 2018. őszi alkalomhoz. Kaszásdűlőn 26 fővel zajlott az ültetés, családok, munkahelyi csoportok és helyi lakosok részvételével. Közös erővel 10 db oszlopos juhar került elültetésre, a Kazal utcában, a kutyafuttató közelében. Békásmegyeren 20 fő vett részt az ültetésben, a Csobánka téri helyszínen. Az ültetéshez a Kerék Általános Iskola egyik osztálya és a diákok szülei, valamint az Ágoston Művészeti Óvoda és szülői közössége is csatlakozott. A délutáni alkalmon szintén 10 db oszlopos juhar került kiültetésre.

Iskolai faültetés a FODROS ÁLTALÁNOS ISKOLÁNÁL

A csoportos fatelepítéseket megelőző napokban 3 alkalommal iskolai megkeresésre is zajlott szemléltető jellegű fatelepítés. Március 18-án a Fodros Általános Iskolában 2 db gomkoronájú korai juhar került elültetésre hozzávetőleg 80 tanuló közreműködésével. Március 19-én az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola volt soron, itt az iskola előtti zöldterületen 1 db csörgőfát ültettek el a lelkes diákok és a Gyermekvilág Óvodából érkező gyerekek. Március 20-án az Első Óbudai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai segédkeztek 3 db oszlopos juhar ültetésénél. A faültetések alkalmával a Közterület-Felügyelet és a Városüzemeltetési Csoport munkatársai is segítettek az előkészítésben, majd az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Kft. munkatársa mesélte el a faültetés szakszerű módját, a fa fejlődéséhez szükséges tényezőket és az ültetés utáni fenntartási feladatokat. A gyerekek az előadás után segítettek a faverem kialakításában és a fa szakszerű elültetésében.

A faültetési alkalmak iránt egyre nagyobb az érdeklődés, nem csak intézményi, de egyéni lakossági részről is. Mind többen szeretnének bekapcsolódni a programba, melyre legközelebb 2019. őszén lehet majd regisztrálni. A www.fa.obuda.hu oldalon az ültetett fákról bővebb információkat is olvashatnak.