Óbuda-békásmegyer hivatalos fakatasztere

Közösségi fatelepítés

Egyre többen vannak, akik maguk is készek tenni azért, hogy a város zöldebbé, élhetőbbé váljon. A fatelepítési programhoz kapcsolódva ezért a kerület egy közösségi ültetési rendszert is kidolgozott, amelyhez szervezetként, cégként vagy éppen magánszemélyként is lehet csatlakozni. Fontos szempont volt, hogy az így elültetendő fák is szakszerűen legyenek elültetve, és a fenntartó ezekre a növényekre is garanciát vállaljon, így háromféle csatlakozási módot dolgoztunk ki az érdeklődők számára. A 2018-ban indult kezdeményezés – a tervek szerint – a tavaszi és az őszi ültetési időszakokban is megnyílik, tehát félévente van lehetőség bekapcsolódni.

1. Csoportos közösségi faültetés

Szervezett, szakértők által irányított faültetési közösségi esemény

Ez a lehetőség azoknak optimális, akik szívesen megismernék a faültetés menetét, a kerületet fatelepítési programját és szívesen segítenének annak megvalósításában. Egyedileg és csoportosan lehet jelentkezni, életkortól, fizikai kondíciótól függetlenül.

A jelentkezőket a faültetés helyszínen elkészített ültetőgödrök fogják várni. Az ültetéshez minden szerszámot és szükséges védőeszközt biztosítunk, viszont javasoljuk, hogy kerti munkához alkalmas ruhában és zárt cipőben érkezzetek.

A jelentkezés után a megadott elérhetőségen jelentkezünk a részletes információkkal.

Az ültetés időpontja az időjárás függvényében változhat, mivel a lombhullás és a fagyos idő közötti időszak az ültetés optimális időszaka.

A fa.obuda.hu térképre és a közösségi fatelepítés aloldalára a támogatók név szerint felkerülnek, amennyiben ahhoz hozzájárulnak.

2. Favásárlás

Közvetlen lehetőség a fa megvételére és helyének (kerületrész-szintű) kijelölésére.
Az ültetést az önkormányzat végzi.

Ez a lehetőség azoknak a támogatóknak optimális, akik anyagi segítséggel szeretnének csatlakozni a közösségi fatelepítési programhoz. Ezt a lehetőséget megjelölve a honlapon lehetőség van kerületrész választására. Ezt követően a támogató kiválaszthatja a megvásárolni kívánt fa darabszámát. A megadott elkülönülten kezelt alszámlára történő befizetés feldolgozását követően az adományozó  és a az Önkormányzat között megállapodás jön létre, mely tartalmazza a fa mennyiségét és annak árát is. A faültetés során csak a kerületi fatelepítési tervben meghatározott méret és fajtaválasztéknak megfelelő faegyedek kerülnek elültetésre megfelelve ökológiai és városképi szempontoknak.

Az ültetés időpontjáig a faiskola tárolja és gondozza a fákat.

A fák ugyanabból a faiskolából kerülnek ki, ahonnan a kerületi Fásítási Stratégia összes fája, így minden fára érvényes a garancia a fenntartási időszakban.

A fa.obuda.hu térképre és a közösségi fatelepítés aloldalára a támogatók név szerint felkerülnek, amennyiben ahhoz hozzájárulnak.

3. Komplett egyedi fatelepítés

Közvetlen lehetőség a fahely pontos kijelölésére és előkészítésére, valamint a fa megvételére és elültetésére. A résztvevő a finanszírozó, de a munkát szakértők végzik el.

Ez a lehetőség azoknak a támogatóknak optimális, akik jelentősebb anyagi hozzájárulással szeretnének hozzájárulni a közösségi fatelepítési programhoz. Ebben az esetben a támogató kérheti, hogy hová legyen ültetve fa és a fatelepítés teljes költségével támogatja a programot.  A honlapon megjelöli, hogy hová szeretné az adott fát ültetni, a program koordinátorai ellenőrzik, hogy lehetséges-e a megjelölt helyszínre, ha pedig nem, akkor alternatív helyszínt javasolnak. A helyszínválasztásnál elvárt, hogy a kiszemelt helyszín kerületi tulajdonú
közterületen legyem, kizáró helyzet pedig a szilárd burkolat és a közművezetékkel való érintettség. Az adott helyszínre árajánlat készül az ültetendő faj, fajta megjelölésével, részletezve tételesen az összes munkafázis költségét.

Az árajánlat elfogadása, a hozzájárulás megfizetése és a megállapodás megkötéses után a program koordinátora értesítik a támogatót a várható ültetés időpontjáról.

A fák ugyanabból a faiskolából kerülnek ki ahonnan a kerületi Fásítási Stratégia összes fája, így minden fára érvényes a garancia a fenntartási időszakban valamint ültetés időpontjáig a faiskola tárolja és gondozza a fákat.

A fa.obuda.hu térképre és a közösségi fatelepítés aloldalára a támogatók név szerint felkerülnek, amennyiben ahhoz hozzájárulnak.