Óbuda-békásmegyer hivatalos fakatasztere

Közösségi fatelepítés a kerületben

A napokban újabb fontos állomásához érkezik Óbuda-Békásmegyer fatelepítési programja. Idén ősztől a lakosok, civil szervezetek, cégek is hozzájárulhatnak, hogy zöldebb legyen a kerület.

A 2017-ben meghirdetett Guckler Károly Környezetvédelmi Program keretein belül az önkormányzat 10 év alatt 10.000 fát ültet ki a kerületi közterületekre. Az idei évre betervezett több mint ezer fából 220 már tavasszal a helyére került, de ősszel még sok munka vár az ültetőkre. Ehhez a törekvéshez mostantól kezdve a lakosok, közösségek és (civil vagy gazdasági) szervezetek is csatlakozhatnak – az önkormányzat a fizikai és az anyagi hozzájárulásra is lehetőséget ad. Az akció alapvetően három lehetőséget kínál a résztvevők számára:

– Az előre meghirdetett, csoportos faültetési alkalmakon közös erővel, szakértők segítsége mellett együtt ültetünk fákat egy-egy kijelölt területen.
– Lehetőség van fák adományozására – ebben az esetben az adományozó állja a kikerülő növény árát, és meghatározhatja azt is, hogy mely kerületrészbe kerüljön az új fa.- Ha valaki egy konkrét, általa megjelölt közterületre szeretne fát ültetni, erre is van lehetőség: a kiültetés teljes költségét vállalva pontosan oda kerül a fa (természetesen abban az esetben, ha ennek nincsenek fizikai akadályai), ahova az adományozó szeretné.

Fontos hangsúlyozni, hogy a program a kerületi tulajdonban álló közterületeket érinti, tehát magánterületek és fővárosi tulajdonú közterületek nem vesznek benne részt.
A közösségi faültetési program regisztrációs időszaka szeptember 1-30. között tart. Ebben a hónapban lehet jelezni a csatlakozási szándékot a fa.obuda.hu weboldalon. A részvétel a kapacitásigények miatt korlátozott, ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni, a regisztráció ugyanis a jelentkezés sorrendjében történik.

A faültetésekre természetesen csak a hideg idő beálltával, a vegetációs időszak lezárultával, vagyis előreláthatólag október végén – novemberben kerül majd sor.