Óbuda-békásmegyer hivatalos fakatasztere

Idén ősszel is közösen ültetünk

Kezdődik a regisztráció az őszi közösségi faültetésekre. Szeptember 16-tól október 14-ig lehet jelentkezni a fa.obuda.hu oldalon!

Az önkormányzat 2017-ben, a Guckler Károly Környezetvédelmi Program fontos elemeként mutatta be a faültetési programját, aminek keretében 10 év alatt 10.000 fát telepítenek kerületszerte 2017 és 2026 között. A program 2018 őszén egy közösségi fejezettel is bővült, hogy a környezettudatos kerületi lakosok, közösségek és cégek részt vehessenek Óbuda-Békásmegyer fásításában. Az első két, igen népszerű ültetési időszak után 2019 őszén már harmadszorra hirdeti meg az önkormányzat a közösségi faültetési programot.

Faültetés közösen

A szervezők várják a lakosok, közösségek és (civil vagy gazdasági) szervezetek jelentkezését – az önkormányzat a fizikai és az anyagi hozzájárulásra is lehetőséget ad. Az akció alapvetően három lehetőséget kínál a résztvevők számára:

  • Az előre meghirdetett, csoportos faültetési alkalmakon közös erővel, szakértők segítsége mellett együtt ültetünk fákat egy-egy kijelölt területen.
  • Lehetőség van fák adományozására – ebben az esetben az adományozó állja a kikerülő növény árát, és meghatározhatja azt is, hogy mely kerületrészbe kerüljön az új fa.
  • Ha valaki egy konkrét, általa megjelölt közterületre szeretne fát ültetni, erre is van lehetőség: a kiültetés teljes költségét vállalva pontosan oda kerül a fa (természetesen abban az esetben, ha ennek nincsenek fizikai akadályai), ahova az adományozó szeretné.

Fontos hangsúlyozni, hogy a program a kerületi tulajdonban álló közterületeket érinti, tehát magánterületek és fővárosi tulajdonú közterületek nem vesznek benne részt.

A közösségi faültetési program regisztrációs időszaka szeptember 16. és október 14. között tart.
Ebben az időszakban lehet jelezni a csatlakozási szándékot a fa.obuda.hu weboldalon, ahol a fafajokkal és az általános faültetési információkkal is megismerkedhet a látogató. A részvétel a kapacitásigények miatt korlátozott, ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni, a regisztráció ugyanis a jelentkezés sorrendjében történik. A faültetésekre a növények nyugalmi időszakának kezdetén, nagyjából november második felében kerül majd sor.